NUSRET MÜZE GEMİSİ MARMARAEREĞLİSİ’NDE

Çanakkale Deniz Savaşları’nda döşediği mayınlarla işgalci kuvvetlerin Çanakkale Boğazı’ndan geçmesini önleyen şanlı Nusret Mayın Gemisi, Marmaraereğlisi’ne demirledi.

Gölcük Tersanesi’nde 2011 yılında orijinalinin birebir aynısı olarak yapılan gemi, Marmara Seyir Planı dahilinde; Balıkesir’de Erdek ve Bandırma, Bursa’da Mudanya ve Gemlik, Yalova, Kocaeli’de Gölcük ve İstanbul ziyaretlerinin ardından Marmaraereğlisi’ne demirledi.

TCG Nusret gemisinin gelmesi şerefine Marmaraereğlisi sahil tören alanında 5. Kolordu Bölge Bando Komutanlığı tarafından “Askeri Bando Konseri” düzenlendi. 5. Kolordu Bölge Bando Komutanlığı’nın konser vereceğini öğrenen Marmaraereğlili vatandaşlar, sahil tören alanında müzik şölenini dinledi. Askeri Marşlar ile Türkülerin söylendiği programı Marmaraereğlisi Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol, Garnizon Komutanı Mustafa Geyik, Belediyesi Başkanı Hikmet Ata, Belediye Başkan Yardımcısı Bahattin Çavdar ve çok sayıda vatandaş takip etti.

Askeri Bando Gösterisi’nin ardından TCG Nusret Gemisi’nin demirli olduğu limana giden ilçe Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol ve Belediye Başkanı Hikmet Ata, gemiyi ziyaret ederek Gemi Komutanı’ndan ayrıntılı bilgi aldı. Gemiyi gezerek Çanakkale Savaş’ında oynadığı rolü, ilgiyle dinleyen Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata ’’Zaferinin 107. yılında TCG Nusret Gemisi'ni ziyaret ederek hemşehrilerimle birlikte tarihi yolculuğa çıkmanın heyecanını ve gururunu yaşadık.’’ İfadelerini belirtti.

Program kapsamında gemi vatandaşların akınına uğrarken, gemiye özellikle öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Geminin içinde ziyaretçilere animasyon gösterisi yapıldı, yaşam mahalleri gezdirilip bilgiler verildi. 41 metre boyunda ve 6 metre eninde olan Nusret Mayın Gemisi’nin 15 personeli bulunuyor. Geminin, haziran ayında 16 gün süreli İzmir limanlarını ziyaret edeceği öğrenildi.

TCG Nusret Mayın Gemisi 2011 yılında Gölcük Tersanesinde Nusret Mayın Gemisi’nin anısını yaşatmak amacıyla Türk mühendis ve işçileriyle yeniden bire bir planlarına uygun olarak inşa edildi. Çanakkale Deniz Müzesi’nde konuşlu olan Nusret Müze Gemisi, değişik zamanlarda Türk limanlarını ziyaret edip, halka ve öğrencilere denizciliği sevdirmek, denizciliği tanıtmak, Çanakkale Deniz Savaşlarını millete anlatmak üzere seferler yapıyor.

NUSRET MÜZE GEMİSİ MARMARAEREĞLİSİ’NDE