MARMARAEREĞLİSİ BELEDİYESİ KÖY KONAĞI GELENEĞİNİ YAŞATIYOR

Marmaraereğlisi Belediyesi, kırsal mahallelerde yaptığı 'köy konakları' ile unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri yaşatmaya devam ediyor. Türkmenli Mahallesinde başlatılan köy konağı projesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Marmaraereğlisi Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Türkmenli Köy Konağı hizmete girdi. Geleneksel mimariyle yapılan konak için açılış töreni düzenlendi. Törene, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata Başta olmak üzere,  AK Parti İl Başkanı Mestan Özcan, İlçe Başkanı Muhammet Gökmen, Belediye Başkan Yardımcıları Sinem Özüpek ve Bahattin Çavdar, siyasi parti temsilcileri, STK üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

Köy Konağı Cumhuriyet Dönemi Mimari Tarzında İnşa Edildi

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda açılış konuşmasının ardından Marmaraereğlisi Belediye Başkan Yardımcısı Sinem Özüpek projenin mimari açıklama raporunu katılımcılarla paylaştı. Projenin köyden mahalleye dönüşen, Türkmenli, Yakuplu ve Çeşmeli mahallelerine hizmet verecek nitelikte sosyal amaçlı yapı olarak tasarlandığını belirten Başkan Yardımcısı Sinem Özüpek; ‘’Özellikle yapının üçüncü katında yer alan çok amaçlı salonun, üç mahalleye hizmet vereceği ve önemli bir ihtiyacı karşılayacağı düşünülmüştür. Türkmenli ve çevredeki diğer köy yerleşimleri Cumhuriyet ile birlikte kurulmuştur. Yapı tasarlanırken Cumhuriyet dönemi mimari tarzında bir yaklaşım benimsenmiştir. Toplam, 1273 m² alana sahip Köy konağımızda zemin katta; Kahvehane, Köy bakkalı, kantar lavabo ve tuvaletler teras yer almaktadır. 1. katta ise, muhtar odası kurs ve bilgisayar odası, Çiftçi malları odası, fen işleri odası, rezerv oda balkon lavabo ve tuvalet yer almaktadır. Son katta ise çok amaçlı salon hazırlık odası mutfak ve balkondan oluşmuştur. ‘’ dedi

Ata: ‘’Köy Konakları Projesini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.’’

Kaba İnşaat olarak teslim aldıkları köy konağını tamamlamanın mutluluğunu yaşadığını belirten Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata; ‘’Bugün, Güzel Marmaraereğlimize yeni bir değer daha kazandırıyor olmanın mutluluğuyla sizlerle bir aradayız. Göreve geldiğimiz tarihten bu yana mahalle muhtarlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve siz değerli halkımızla el ele vererek, Trakya’nın vitrin kenti, tarih kokan Marmaraeregli’mizde büyük bir dönüşümü gerçekleştirdik. Yine mutlu bir ana birlikte şahitlik ediyoruz. Kırsal yerleşim alanlarında yaşam kalitesinin yükseltilmesine yönelik başlatmış olduğumuz köy konağı projelerimizle Çeşmeli ve Türkmenli Mahallelerimizde yapımına başlanan kaba inşaat olarak teslim aldığımız köy konaklarının tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hem mimarisiyle hem de kullanım amacıyla Türkmenli halkımızın eşsiz mekanlarından birisi olacağına inanıyorum. Kırsal mahallelerimizde yaptığımız köy konaklarıyla mahalle kültürünün kaybolmaması, dostluk, komşuluk ve dayanışma ilişkilerinin devam edebilmesini amaçlıyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana merkez ve kırsal mahalleler arasındaki hizmet eşitliğini sağlamak için çaba harcıyoruz. İnşa ettiğimiz köy konağı ile mahallenin cenaze, düğün, nişan, toplantı gibi sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına da cevap vermiş olacağız. Rutin belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra sosyal ve kültürel belediyeciliği de önemsiyoruz. Köy konakları projemiz de bunlardan bir tanesi. Yola çıkarken ilçe merkezindeki mahallelerimizde ne varsa ilçe merkezine en uzak mesafedeki mahallelerimizde de o olacak dedik, bu hedef doğrultusunda yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Bu eşsiz mekana ve böyle güzel insanların yaşadığı bir yere de böyle güzel bir konak yakışır diye düşündük. Bir benzer projenin bulunduğu Çeşmeli Mahallemizde de yakın zamanda açılışımızı gerçekleştirecek olmanın müjdesini buradan sizlerle paylaşmak istiyorum. Köy Konağımız Marmaraereğlimize, Türkmenli halkımıza hayırlı uğurlu olsun. ‘’ dedi.

Özcan: ‘’Belediye Başkanı Hikmet Ata ve ekibine şükranlarımı sunuyorum.’’

Açılış töreninin konuklarından olan AK Parti İl Başkanı Mestan Özcan, Marmaraereğlisine uzun yıllar hizmet verecek köy konağının hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. İl Başkanı Mestan Özcan konuşmasında; ‘’Bugün gerçekten çok önemli bir gün bizim için, Marmaraereğlisi Belediye Başkanlığımızın Türkmenli Mahallesinde yaptığı sosyal tesisin, bu güzel binanın açılışı için hep birlikteyiz. Bana bir köy konağı açılışının yapılacağı söylendiğinde; benim zihnimde, eskiden köy konağı deyince insanların aklına gelen ufak binalar gibi olan tek katlı, basit, bir yer belirdi. Sonra biraz detay almak için belediye personelimizle görüştüğüme sağladığımda, bana gönderilen yazıyı okuyunca, şaşırdım ve projenin resimlerini istedim.  Gelen resimler inanılmaz güzel, çok etkileyici sanki bir köy konağı değil de bir kurum ve belediye binası gibi çok güzel bir bina yapılmış. Bu binanın yapılmasında emeği geçen Belediye Başkanımız Hikmet Ata’ya, belediye çalışanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Böyle bir hizmeti, bu güzel binayı hayata geçirdikleri için. Türkmenli Köy Konağı’nın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.’’ dedi

Açılış töreni, yapılan dua sonrası açılış kurdelesinin kesilmesi ile sona erdi. Protokol üyeleri ve katılımcılar törenin ardından Köy Konağını gezdi.

MARMARAEREĞLİSİ BELEDİYESİ KÖY KONAĞI GELENEĞİNİ YAŞATIYOR